Skip to main content

Wie, wat en waaraan

Wie is wie in de wereld van schenkingen en goede doelen?

Je staat op het punt om een schenking te doen. Mooi! Maar terwijl je je handtekening zet, doemt de vraag op: “Waar gaat mijn geld precies naartoe?”

En, minstens zo belangrijk: “Kan ik dit belastingvrij regelen?”
Om het wat overzichtelijker te maken, introduceren we de belangrijkste spelers in de wereld van goede doelen en schenkingen.

Het keurmerk ANBI

Allereerst hebben we de ANBI’s, oftewel Algemeen Nut Beogende Instellingen. Alleen organisaties met deze status – denk aan stichtingen die zich inzetten voor mens, dier of cultuur – kunnen belastingvoordeel bieden. Het keurmerk krijg je echter niet zomaar: de Belastingdienst stelt strenge eisen.
Zo moet een ANBI geen winstoogmerk hebben en mogen de bestuurders zich niet verrijken. Heb je dus te maken met een ANBI? Dan weet je dat je schenking goed terechtkomt én dat de fiscus je beloont met belastingvoordeel.

De CBF-Erkenning

Dan is er het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), de waakhond voor goede doelen. Een organisatie met een CBF-Erkenning toont aan dat ze verantwoord met donaties omgaan. Ze laten zien hoeveel geld er binnenkomt, hoeveel aan het goede doel zelf wordt besteed en wat naar de organisatiekosten gaat.
Transparant en betrouwbaar, precies wat je wilt als gever.

Goede Doelen Nederland

Er is een koepelorganisatie die opkomt voor het belang van goede doelen, jawel genaamd: Goede Doelen Nederland. Ze zorgen voor een sterke sector door samen te werken, kennis te delen en ervoor te zorgen dat jij als gever de impact van je gift begrijpt.

Waarom is dit belangrijk?

Je gift verdient het om op de juiste plek te belanden. Of het nu een grote stichting is die jaarlijks miljoenen inzamelt, een klein initiatief voor zwerfdieren of een buurtproject dat ouderen uit eenzaamheid haalt: duidelijke keurmerken en erkenningen helpen je om weloverwogen keuzes te maken.

Aan goede doelen kun je in principe onbeperkt belastingvrij schenken, mits het goede doel de ANBI-status heeft. De ANBI-status is een beetje als het gouden sterretje op je rapport; als je die hebt, ben je een goed doel van formaat!
Maar het verkrijgen van die status is geen kinderspel. Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen, en als je niet oppast, ben je zo’n oplichter die doet alsof ze een goed doel zijn, maar in werkelijkheid gewoon hun eigen zakken vullen.

Je wilt niet dat je geld eindigt bij een “goede” organisatie die eigenlijk helemaal geen goede bedoelingen heeft. Deze status wordt toegekend aan organisaties die zich inzetten voor het algemeen belang, zoals veel bekende liefdadigheidsinstellingen. Dit betekent dat zowel tijdens je leven als via een nalatenschap een schenking aan een ANBI belastingvrij kan plaatsvinden.

Dus, voordat je je portemonnee opent, kijk goed om je heen. De wereld van goede doelen is geweldig, maar er zijn altijd een paar katjes tussen de mazen van het net. Geef slim en met een gerust hart!

Met de coach van Schenkingswijzer.nl wijzen we je graag de weg naar de juiste bestemming voor jouw gift. Of je nu schenkt aan een ANBI, een CBF-erkend doel of dat ene buurtproject waar je hart sneller van gaat kloppen. Want elke gift verdient het om met liefde te landen!