Jan Goossen – CEO / Founder
Van het luxe leven naar nieuwe verantwoordelijkheden
Mijn leven ging altijd in volle vaart. Sinds mijn achttiende was ik ondernemer en alles liep op rolletjes. Ik had Hogeschool InHolland net aan afgerond, voornamelijk omdat mijn ouders dat graag wilden. Tijdens mijn studie had ik al samen met mijn zakenpartner Hans een B.V. opgericht. Ik deed de inkoop, Hans de verkoop, maar er was altijd overlap in onze taken.

Het luxe leven
Ik genoot van een luxe leven en had een appartement in de stad. Vriendinnen kwamen en gingen, tot ik op mijn 37ste Linda ontmoette. Zij was de liefde van mijn leven, met haar eigen wil en een stevige persoonlijkheid. Linda bracht rust in mijn leven. Ze had een eigen huis met een grote tuin en twee dochters van 13 en 10 uit een eerdere relatie.
De donderslag
Toen alles goed leek te gaan en Linda en ik plannen maakten voor de toekomst, belde mijn moeder. Mijn vader was plotseling overleden aan een hartinfarct. De wereld stond stil. Mijn ouders, die onbekommerd in hun huis bij het bos in Amerongen leefden, waren ineens een stuk kwetsbaarder. Mijn zus, getrouwd en met drie kinderen, woonde in de buurt.
Ik sprong direct in de auto naar Amerongen. Mijn zus was er al toen ik aankwam.
Verantwoordelijkheid nemen
Wat daarna volgde was een stortvloed aan verantwoordelijkheden: het regelen van de begrafenis en alle administratieve zaken die kwamen kijken bij het overlijden van mijn vader. We moesten het verlies verwerken, maar tegelijkertijd praktische en juridische stappen ondernemen.
Bijvoorbeeld ook direct een zorg dragen voor een officiële vaststelling van het overlijden van mijn vader. Mijn moeder wist eigenlijk helemaal niets van mijn vader hoe hij alles geregeld had. Zij was van het huishouden en het eten, mijn vader van de rest.
Op de website van Schenkingswijzer vond ik een pagina voor de aanvraag van een Plan van Aanpak. Want dit had ik nog niet eerder meegemaakt en wist ook niet waar te beginnen met wat te doen. Per direct stelde de medewerker van Schenkingswijzer voor om een Overlijdenscoach aan te wijzen in de buurt van Amerongen. Later ook een Belastingcoach om alle andere zaken af te handelen. en een waar ik voor het regelen van het overlijden mijn vader per direct rekening mee moest houden.
In ons geval hadden van naast Raad, vooral direct ondersteuning nodig bij wat we moeten doen, de Daad dus.
Van raad naar daad
Ook stuurde de medewerker van Schenkingswijzer een e-mail met de zaken waar ik rekening mee moest houden:
- Aangifte overlijden
Bij de gemeente moesten we het overlijden officieel laten registreren. Dit was noodzakelijk om verdere stappen te kunnen ondernemen bij instanties en banken. - Bankzaken en blokkeren van rekeningen
We moesten de bankrekeningen van mijn vader blokkeren en inventariseren welke tegoeden er waren. Dit bracht ook regelwerk met zich mee om toegang te krijgen tot rekeningen. - Opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen
Alle persoonlijke abonnementen van mijn vader moesten worden beëindigd, zoals tijdschriften, verzekeringen en andere lidmaatschappen. - Erfbelasting
We moesten aangifte erfbelasting doen. De Belastingdienst verwacht dat je binnen acht maanden na overlijden de waarde van de nalatenschap vastlegt en verdeelt. Een complexe taak, waarbij elk detail telt. - Pensioenzaken regelen
Mijn vader ontving pensioenuitkeringen, en deze moesten worden stopgezet. Tegelijkertijd moest mijn moeder haar rechten op partnerpensioen vaststellen. - Verdeling van de nalatenschap
Met de notaris moesten we het testament doornemen om te kijken hoe de erfenis verdeeld moest worden. Mijn vader had enkele beleggingen en spaarrekeningen, en elke keuze had gevolgen voor de erfbelasting. - Begrafenis regelen
Samen kozen we voor een eenvoudige plechtigheid op een kleine begraafplaats bij het bos. Een waardig afscheid dat recht deed aan wie mijn vader was.
Al deze stappen hielpen ons door het proces heen, maar maakten me ook bewust van de onvermijdelijke impact van bureaucratie en emotie als je een dierbare verliest. Dit hele proces was overweldigend, maar noodzakelijk om het verlies van mijn vader te verwerken.
Pas daarna kon ik mijn leven weer oppakken, maar ik was wel een ander mens geworden. Aan het einde van alles ben ik met Linda getrouwd en heb haar kinderen erkend. Wonen nu samen in een mooi huis met ruimte voor iedereen.
En ik? Ik ben tot rust gekomen, neem ook rust voor mijzelf en ik blijk ook groene vingers te hebben. Dingen die mij voorheen niet interesseerde. Denk ook meer na… over de toekomst. In ieder geval voor ons, voor Linda en mij en de kinderen is alles goed geregeld.
Zonder de hulp van Schenkingswijzer hadden wij het nooit gered!
Zet de eerste stap
Sta er niet alleen voor in moeilijke tijden
Neem vandaag nog contact op met een Schenkingscoach van Schenkingswijzer en laat ons u ondersteunen met raad én daad.