Skip to main content

Schenken aan een meerdere doelen

Duizenden goede doelen, maar waar begin je?

Nederland telt duizenden goede doelen, van grote organisaties tot kleinschalige initiatieven. Of je nu dieren wilt helpen, kinderen in nood steunt, of je buurthuis een opknapbeurt gunt – er is een goed doel voor iedereen. En geef toe, wie kan er nu nee zeggen tegen een goed doel? Een paar euro doneren geeft je dat warme “ik-doe-iets-goeds”-gevoel.

Maar niet alles is zo simpel als het lijkt. Neem bijvoorbeeld de Goede Doelen Loterij: een prachtig idee, waarbij je met een lot niet alleen kans maakt op een prijs, maar ook bijdraagt aan goede doelen. Toch blijft de vraag: wie wint er écht? De goede doelen krijgen hun deel, jij hebt een leuk moment van hoop, maar soms is dat het ook wel.

Dan zijn er nog die telefooncampagnes. “Wilt u bijdragen aan ons goede doel en meteen kans maken op mooie prijzen?” Een mooie slogan, maar je vraagt je toch af waar jouw euro’s belanden: bij het goede doel, of in de marketing?

Jouw gift, jouw keuze

Stel, je hebt wat geld over en je wilt iets goeds doen. Waar begin je? In Nederland zijn er niet minder dan 50.000 goede doelen om uit te kiezen.
Maar niet al die doelen hebben bijvoorbeeld een erkenning van ANBI of CBF.
De grote namen zoals die in de top 5 trekken de meeste aandacht en donaties, maar wist je dat je jouw gift ook persoonlijker kunt maken?

Je kunt schenken aan een lokale dierenopvang, een stichting voor jouw favoriete sportclub of zelfs aan een dierbare persoon, zoals een familielid. Dit kan zelfs belastingvrij, mits je je aan de regels van de Belastingdienst houdt en de Goede Doelen dus ook…

Hier zijn de belangrijkste regels:

  • Schenkingen tijdens je leven: Je kunt eenmalige of periodieke giften doen aan een ANBI zonder dat hier schenkbelasting over hoeft te worden betaald.
    Bij periodieke schenkingen moet de schenking wel voor minimaal vijf jaar worden vastgelegd in een overeenkomst om belastingvoordeel te genieten.
  • Nalatenschappen: Ook voor legaten of andere nalatenschappen aan ANBI’s geldt dat deze belastingvrij zijn. Het goede doel hoeft hierover geen erfbelasting af te dragen.

Vrijstellingen voor niet-ANBI ontvangers

Als je schenkt aan personen of organisaties zonder ANBI-status, gelden er andere regels:

  • Voor familieleden zijn er vrijstellingen die afhankelijk zijn van de relatie tot de schenker. Bijvoorbeeld, kinderen mogen jaarlijks een belastingvrije schenking ontvangen tot een bepaald bedrag, en voor kleinkinderen is er een lagere vrijstelling.
  • Niet-familieleden mogen eenmalig een klein vrijgesteld bedrag ontvangen; daarboven is schenkbelasting verschuldigd.
    Kortom, schenkingen aan een ANBI zijn het meest gunstig vanuit belastingperspectief. Voor schenkingen aan particulieren gelden specifieke vrijstellingen per jaar en per relatie.

Schenkingswijzer helpt je met uit te zoeken waar je hart (en gift) het meeste impact kan hebben. Van huisdieren tot verre familieleden of juist die ene buurtorganisatie: alles is mogelijk. Zo maak je van jouw schenking een persoonlijke bijdrage aan een betere wereld.