Vermogensbeheer: Wat komt erbij kijken?
Vermogensbeheer is het proces waarbij je je vermogen – dat kan variëren van spaargeld, beleggingen tot onroerend goed – laat beheren door een professionele vermogensbeheerder. Het doel is om je vermogen te laten groeien, risico’s te beheersen en ervoor te zorgen dat je financiële doelen worden bereikt, zoals pensioenopbouw, het nalaten van vermogen aan erfgenamen, of bijvoorbeeld het ondersteunen van goede doelen. Maar hoe werkt dit precies en wat komt er allemaal bij kijken?
– – –
Wat doet een vermogensbeheerder?
Een vermogensbeheerder neemt het dagelijkse beheer van je vermogen uit handen en zorgt ervoor dat je geld strategisch wordt belegd. Dit kan gaan om aandelen, obligaties, vastgoed of andere investeringen. Wat een vermogensbeheerder precies doet, hangt af van jouw wensen en risicobereidheid. Zo kun je kiezen voor een actieve strategie (waarbij de beheerder veel transacties doet om te profiteren van marktkansen) of juist voor een meer passieve strategie, waarbij je geld op lange termijn stabiel wordt belegd.
Een goede vermogensbeheerder helpt je dus niet alleen met het beleggen, maar ook met het maken van een plan voor je financiële toekomst. Daarnaast houdt hij of zij rekening met je fiscale situatie en zorgt ervoor dat je belastingtechnisch optimaal profiteert van de mogelijkheden.
Belastingen en vermogensbeheer: waar moet je op letten?
In Nederland krijg je als particulier met meerdere belastingen te maken op het gebied van vermogen. Het is belangrijk om deze te begrijpen, omdat ze direct invloed hebben op je rendement:
- Vermogensrendementsheffing (Box 3):
Dit is de belasting die je betaalt over je vermogen, zoals spaargeld, beleggingen of vastgoed (behalve je eigen woning). De Belastingdienst gaat ervan uit dat je een bepaald rendement haalt op je vermogen, ook al is dat in werkelijkheid misschien lager of hoger. Dit fictieve rendement wordt vervolgens belast. Door slimme fiscale planning kunnen vermogensbeheerders je helpen deze belastingdruk te minimaliseren. - Inkomstenbelasting (Box 1):
Als je bijvoorbeeld veel dividend of rente ontvangt, kan dat soms onder de inkomstenbelasting vallen. Hier kan een vermogensbeheerder een belastingvriendelijke structuur voor bedenken. - Overdrachtsbelasting en schenkbelasting:
Bij het kopen of schenken van onroerend goed of andere waardevolle bezittingen spelen deze belastingen een rol. Je vermogensbeheerder kan adviseren over hoe je dit fiscaal efficiënt kunt regelen.