Schenken aan Goede Doelen
Stel je voor: een wereld waarin je niet alleen geniet van wat je hebt, maar ook anderen helpt om een stap vooruit te zetten. Schenken aan goede doelen biedt niet alleen voldoening, maar je maakt er ook een verschil mee!
Of het nu gaat om het ondersteunen van kwetsbare gemeenschappen, het steunen van wetenschappelijk onderzoek of het beschermen van de natuur, elke gift – groot of klein – draagt bij aan een betere wereld.
En het mooie is, de Nederlandse wet biedt ook nog eens interessante voordelen als je aan goede doelen schenkt. Benieuwd hoe dat werkt? Laten we erin duiken!
Belastingvoordelen van schenken aan ANBI’s
Als je schenkt aan een goed doel dat geregistreerd staat als een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), profiteer je van belastingvoordelen. De gift is namelijk aftrekbaar van je inkomstenbelasting, waardoor je minder belasting betaalt.
ANBI’s moeten aan strenge voorwaarden voldoen, maar eenmaal geregistreerd geniet je als donateur van deze belastingaftrek, mits je gift aan bepaalde regels voldoet. Bijvoorbeeld, een periodieke gift (over een langere periode) of een eenmalige schenking kan onder de fiscale regels vallen.
Goede doelen die als ANBI geregistreerd staan, hoeven geen erfbelasting te betalen over de erfenis die zij ontvangen. Dit betekent dat jouw volledige gift ten goede komt aan het doel dat je wilt steunen. Zie ook het onderwerp Goede doelen (link hugo)
Periodieke giften versus eenmalige schenkingen
- Periodieke giften:
Deze giften worden voor minimaal vijf jaar afgesproken en vastgelegd in een schenkingsovereenkomst met het goede doel. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar, zonder dat je een drempel of maximum hoeft te hanteren. Dit betekent dat je hele gift in aanmerking komt voor belastingaftrek. - Eenmalige schenkingen:
Een eenmalige schenking is ook aftrekbaar, maar hier gelden wel bepaalde grenzen. Alleen het deel van de gift dat hoger is dan 1% van je drempelinkomen (met een minimum van €60) is aftrekbaar, en er geldt ook een maximum van 10% van je drempelinkomen. Dit maakt eenmalige schenkingen fiscaal gezien wat minder voordelig in vergelijking met periodieke giften.
Erfstelling of legaat aan een goed doel
Naast schenkingen bij leven kun je er ook voor kiezen om een goed doel in je testament op te nemen. Dit kan op twee manieren:
- Erfstelling:
Hierbij benoem je het goede doel als (mede-)erfgenaam van je nalatenschap. Het goede doel ontvangt dan een (deel van de) erfenis en is verplicht eventuele schulden of kosten van de erfenis mee te dragen. - Legaat:
Bij een legaat laat je een specifiek bedrag of bezit (zoals een schilderij of huis) na aan het goede doel. Dit is een vastgestelde som of object, onafhankelijk van de waarde van je totale nalatenschap.
Zie ook het hoofdstuk Erfbelasting.
Wat komt er kijken bij Schenken?
- Geldschenkingen
- Roerende en onroerende goederen
- Schenkingen van effecten en aandelen
- Schenkingen aan goede doelen
Schenkingsvrijstellingen en -bedragen
- Jaarlijkse vrijstellingen
- Eenmalige verhoogde vrijstellingen
- Schenkingen aan kinderen en kleinkinderen
- Schenkingen aan anderen dan directe familie
- Schenkbelasting: tarieven en vrijstellingen
- Aangifte schenkbelasting: hoe en wanneer?
- Fiscale voordelen van schenken
- Schenken als onderdeel van estate planning
- Vermogensoverdracht tussen generaties
- Schenken tijdens leven versus na overlijden
Schenkingsovereenkomsten en Notariële Actes
- Wanneer is een notariële akte nodig?
- Schenkingsovereenkomst opstellen
- Rechten en plichten van de schenker en ontvanger
Terugvordering en Herroepelijke Schenkingen
- Voorwaarden voor terugvordering
- Herroepelijke versus onherroepelijke schenkingen
Schenken aan Goede Doelen
- Belastingvoordelen van schenken aan ANBI’s
- Periodieke giften versus eenmalige schenkingen
- Erfstelling of legaat aan een goed doel
- Hoe schenkingen de erfbelasting kunnen beïnvloeden
- Samenhang tussen schenkingen en nalatenschap