Skip to main content

Begrippen

Een handige bron om u wegwijs te maken in de wereld van nalatenschapsplanning en financiële zekerheid.
We begrijpen dat dit een complex en soms overweldigend onderwerp kan zijn, met veel termen die misschien nieuw voor u zijn. Daarom hebben we deze lijst samengesteld, zodat u eenvoudig en snel de betekenis van belangrijke begrippen kunt vinden. Of u nu net begint met uw planning of al verder bent in het proces, deze lijst is er om u te ondersteunen en te begeleiden.

Neem gerust de tijd om door de termen te bladeren en voel u vrij om contact met ons op te nemen als u vragen heeft. We staan voor u klaar om alles helder en begrijpelijk te maken.

Testament

Een officieel document waarin iemand vastlegt wat er na zijn of haar overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. In het testament kan ook een executeur testamentair worden aangewezen die de nalatenschap moet afhandelen.

Executeur Testamentair

Dit is een persoon die door de overledene in het testament is benoemd om de nalatenschap af te wikkelen. De executeur heeft de taak om de bezittingen te beheren, de schulden te betalen en de erfenis te verdelen onder de erfgenamen.

Beneficiair Aanvaarden

Definitie: Ook wel “aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving” genoemd. Dit betekent dat de erfgenamen de erfenis alleen aanvaarden als er meer bezittingen dan schulden zijn. Mocht er een negatief saldo zijn, dan blijven de erfgenamen niet met de schulden zitten.

Verwerpen van de Erfenis

Definitie: Als een erfgenaam de erfenis verwerpt, betekent dit dat hij of zij niets met de erfenis te maken wil hebben, zowel de bezittingen als de schulden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er meer schulden dan bezittingen zijn.

Boedelbeschrijving

Definitie: Een gedetailleerde inventarisatie van alle bezittingen en schulden van de overledene. Deze beschrijving is nodig voor de verdeling van de erfenis en is vaak vereist bij beneficiaire aanvaarding.

Boedelvolmacht

Definitie: Een volmacht die de erfgenamen aan één van hen of een derde geven om namens hen de nalatenschap af te wikkelen. Dit kan handig zijn om het proces te stroomlijnen.

Boedelafwikkelingsovereenkomst

Definitie: Een overeenkomst tussen erfgenamen waarin afspraken worden vastgelegd over de verdeling van de nalatenschap. Deze overeenkomst kan helpen om eventuele geschillen te voorkomen of op te lossen.

Vereffening van de Nalatenschap

Definitie: Dit is het proces van het afhandelen van de nalatenschap, inclusief het betalen van schulden, het innen van vorderingen en het verdelen van de overgebleven bezittingen onder de erfgenamen. De vereffening moet zorgvuldig gebeuren en kan enige tijd duren, afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap.

Legitieme Portie

Definitie: Dit is het wettelijk vastgestelde minimumaandeel in de erfenis waar bepaalde erfgenamen, zoals kinderen, altijd recht op hebben, zelfs als ze in het testament zijn onterfd. De legitieme portie is de helft van het normale erfdeel dat een kind zou krijgen zonder testament.
9. Notariële Akte

Notariële Akte

Definitie: Een officieel document dat door een notaris is opgesteld en ondertekend. Voor veel zaken rondom erfenis en nalatenschap is een notariële akte vereist, zoals bij de verdeling van een nalatenschap of het opstellen van een testament.

Codicil

Definitie: Een door de erflater handgeschreven document waarin hij of zij specifieke zaken regelt, zoals het verdelen van bepaalde persoonlijke eigendommen. Een codicil is eenvoudiger dan een testament en hoeft niet door een notaris te worden opgesteld.

Legaat

Definitie: Een bepaling in het testament waarin de erflater een specifiek goed of een bepaald geldbedrag nalaat aan een persoon of organisatie. Een legaat gaat voor de rest van de verdeling van de erfenis.

Onterving

Definitie: De situatie waarin een erfgenaam door de erflater wordt uitgesloten van de erfenis. Hoewel een erfgenaam kan worden onterfd, kan hij/zij nog wel aanspraak maken op de legitieme portie.

Plaatsvervulling

Definitie: Dit treedt op als een erfgenaam zelf is overleden of de erfenis heeft verworpen; de kinderen van die erfgenaam kunnen dan in de plaats treden en het erfdeel van hun ouder ontvangen.

Wettelijk Erfrecht

Definitie: De regels in de wet die bepalen hoe de erfenis wordt verdeeld als er geen testament is. Het Nederlandse erfrecht kent een rangorde van erfgenamen, waarbij echtgenoten en kinderen in de eerste plaats komen.

Erfbelasting

Definitie: Dit is de belasting die moet worden betaald over een ontvangen erfenis. De hoogte van de erfbelasting hangt af van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en de erfgenaam. De tarieven en vrijstellingen verschillen per situatie.

Erfenis of Nalatenschap

Erfenis
De som van alle bezittingen, schulden en verplichtingen die een overledene achterlaat.

Nalatenschap
Het geheel van de rechten en verplichtingen die overgaan op de erfgenamen na het overlijden van de erflater.

Erflater

De persoon die overleden is en een erfenis nalaat.

Erfgenaam

Degene die recht heeft op (een deel van) de nalatenschap van de erflater.

Juridisch Vastleggen

Testament opstellen:
Dit gebeurt bij de notaris. Hierin leg je vast wie je erfgenamen zijn, wat zij erven, en wie de executeur testamentair wordt.
Beneficiaire aanvaarding of verwerping:
Dit moet via een verklaring bij de rechtbank of notaris worden vastgelegd.
Vereffening:
Als de erfenis beneficiair wordt aanvaard of als er schulden zijn, moet de nalatenschap worden vereffend volgens de wettelijke regels. Dit houdt in dat er een boedelbeschrijving moet worden gemaakt en schuldeisers moeten worden voldaan voordat de erfenis kan worden verdeeld.

Digitale erfenis

Er is leven, online leven na de dood
In onze testamenten blijkt nauwelijks iets geregeld voor de digitale erfenis. Hoe regel of voorkom je dat jouw foto’s en mailtjes het eeuwige leven krijgen? Of dat je nog lang na je overlijden op Facebook je verjaardag viert?

Centraal Testamenten Register (CTR)

Het Centraal Testamentenregister (CTR) is een database waarin geregistreerd wordt wie, wanneer en bij welke notaris een testament heeft opgemaakt.
Het CTR biedt geen inzage in de inhoud van het testament, maar beantwoordt wel de vraag of een overledene een testament heeft en bij welke notaris deze zich bevindt.
(https://www.notaris.nl/bij-overlijden/centraal-testamentenregister)